26. srečanje je letos 4. maja 2019 potekalo po cestah Vipavske doline in Krasa. Slabo vreme je sicer oklestilo število avtomobilov in motorjev, toda skupna številka šoferjev in sopotnikov se je povzpela na 125 udeležencev. Seveda je ta številka optimalna za organizatorje in udeležence, ki z zanimanjem opazujejo in okušajo dobrote prijaznih domačinov.

 

Kljub rahlemu dežju smo se  prvi ljubitelji s starodobnimi vozili, začeli zbirati po 8.00 uri.

 

Seveda ni manjkala jutranja kavica in rogljič. Do starta, se je nabralo nekaj več kot 60 vozil.

 

Na sami startni rampi pa jih je pozdravil predsednik društva Peter Ambrožič, in jim zaželel srečno vožnjo in dobro počutje v Vipavski dolini. Z vozili smo se potem odpeljali  na panoramsko vožnjo skozi Ajdovščino in si ogledali še novo krožišče na letališču.

 

Po obvoznici so se nato zapeljali proti Planini, kjer je bila prva točka degustacije  in ogled vinske kleti Guerila . Petrič Zmago, lastnik in glavni organizator vinarsko – kletarske dejavnosti, nam je obširno predstavil svoja vina, ki so plod dobrega in trdega dela v vinogradu in v kleti. Samo poslopje pa je v 4 etažah in zajemajo 2. vinske kleti in pa degustacijski in konferenčni prostor ter apartmaje. Ob lepem vremenu pa je tudi čudovit razgled na zgornjo Vipavsko dolino in na zahodu do Svete gore.

 

Pot  nas je potem vodila med griči in vinogradi skozi Erzelj in Gaberje na Kras, kjer smo se ustavili v Štanjelu. Naselje na gričku je eno najstarejših naselbin na Krasu, prepoznano po svojem starem jedru in pa znamenitostih, ki si jih je potrebno ogledati : Ferrarijev vrt z jezerom , Kraško hišo in galerijo  Lojzeta Spacala ali pa se sprehodili po Fabijanovi poti.

 

Po Krasu smo nato nadaljevali pot skozi prelepe kraške vasice, kjer se še vedno raztezajo nepregledni kamniti zidovi in pa pokrajina, ki te očara . Če pa doživiš in zaužiješ še pristno kraško kapljico – teran in pa rezino kraškega pršuta in pancete  je doživetje še podkrepljeno. Ravno to smo doživeli na kmečkem turizmu pri Krčarju v Selu na Krasu. K dobremu  razpoloženje pa sta  pripomogla  tudi  Jordan Ušaj  in Darko Okretič, ki sta s harmoniko zaigrala lepe domače viže. Pot smo nadaljevali skozi železna vrata, Dornberk, Potoče v Ajdovščino, kjer je smo imeli cilj in zaključek z kosilom v Bistro Luft. Predsednik je podelil še pokale in priznanja, ter se vsem zahvalil za udeležbo kljub slabemu vremenu.

 

V lepem vzdušju, z našimi somišljeniki in klepetu smo končali srečanje, ter si zaželeli  še veliko lepih voženj z našimi vozili.

 

 

Tajnik Stegovec Zmago