Primorski klub ljubiteljev starih motornih vozil Balilla iz Divače, ki je bil uradno ustanovljen leta 1992, z delom pa je pričel že leto prej ob sežanskem občinskem prazniku „28. avgust“ 1991, je najstarejše društvo starodobnih vozil na Primorskem, ki neguje in skrbi za tehnično dediščino Slovenije.  Združuje več kot 100 lastnikov starodobnih železnih lepotcev iz raznih krajev Primorske, največ pa jih je prav s Krasa in Brkinov. Že drugo mandatno obdobje  ga uspešno vodi predsednik Nenad Majkič.

 

Klub organizira številne aktivnosti za svoje člane. „Tako ob začetku sezone pripravimo spomladansko srečanje. Letos smo se ob 25-letnici delovanja našega društva podali na ogled vojaškega muzeja v Pivko. Z našimi lepotci smo sodelovali na Prazniku terana in pršuta v Dutovljah, na drugem kraškem zboru traktorjev, popeljali varovance VDC iz Divače in Sežane na Slavnik in Socerb idr. Poznani pa smo po organizaciji vsakoletnega srečanja Kras-Brkini, ki je v začetnih letih bilo organizirano kot rally in je tekmovanje štelo za točke pokala Zveze SVS,“ pripoveduje predsednik Majkič.

 

Letos so organizirali že 26. tradicionalno srečanje Kras – Brkini. Na startu v Divači se je kljub  deževnem vremenu zbralo precejšnje število udeležencev, med njimi tudi prijatelji iz zamejstva, ki so jih bodrili številni obiskovalci in jim namenili aplavz ob startu. Kar 75 vozil, med njimi je bilo največ avtomobilov starejših nad 30 let, se je popeljalo na več kot 70 kilometrsko pot po prelepih Brkinih, kjer poteka Brkinska slemenska cestta in tudi Brkinska sadna cesta. Z Balilo iz leta 1932 je največje zanimanje pritegnil najstarejši udeleženec srečanja 89-letni Anton Fabjan, član Društva ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina iz Ajdovščine. Kljub visoki starosti je še vedno aktiven in skrbno neguje svojega lepotca, kateremu je pripravil poseben tempomat, da kontrolira hitrost.

 

Najprej so se zaustavili na Tatrah, kjer vsako drugo leto v začetku oktobra je tradicionalni praznik brkinskega jabolka. Po toplem sprejemu so pot nadaljevali  do Ilirske Bistrice, kjer so si privoščili dva daljša postanka. V mestnem jedru so jih pričakali in izrekli dobrodošlico bistriški podžupan Peter Štavar, dolgoletni član Balille in domačin Dušan Frank ter predsednik društva Nenad Majkič. Za glasbeni sprejem so poskrbeli godci Kerglci izpod Ahca iz Jasna.

 

 Več kot 110 udeležencev srečanja si je najprej ogledalo skrbno urejeno zbirko Društva ljubiteljev železnic Ilirska Bistrica. Društvo, ki deluje od leta 2009,  šteje 60 članov, ki poskrbijo vsak zadnji petek v mesecu za dan odprtih vrat. Ponašajo se z muzejskim vagonom iz leta 1907, lokomotivo Bredo, v skladišču tovarne Lesonit pa imajo edino parno vozečo  lokomotivo Me.  V muzeju so si ogledali eksponate, film in razstavo o koprski progi od njenega nastanka do danes ter film o vožnji po železniški progi od Pivke do Ilirske Bistrice.  Razstavo je pripravil podpredsednik društva Ivan Simčič.

 

Nato pa sledil ogled starega in zanimivega mestnega jedra Ilirske Bistrice z arhitekturnimi značilnostmi, staro tehnično dediščino in naravnimi lepotami. Ilirska Bistrica je bila kot kraj prvič omenjena 1.300 leta, mesto pa je postalo 1952 leta. Kot občina, ki šteje 14 tisoč prebivalcev na 480 km2, je druga po velikosti na Slovenskem. Samo mesto pa ima 4.l800 prebivalcev. Dlje časa so se zaustavili v 450-let starem Hodnikovem mlinu, ki je edini še ohranjeni mlin na temo območju, ki je nekoč imelo kar 45 vodnih koles. Hodnikov mlin je deloval do leta 1972. Obiskovalci so izvedeli marsikaj zanimivega o mlinarstvu in žagarstvu na bistriškem. V Micini kuhinji so prepoznali stare kuhinjske pripomočke.

 

Pričakali so jih tudi v čebelarskem muzeju Antona Žnideršiča, kjer so si ogledali panje, slike, pisne in fotografske dokumente ter čebelarske eksponate. Dom je 110 članov bistriškega čebelarskega društva zgradilo s prostovoljnim delom leta 2007. Nato so se udeleženci letošnjega kraškoi-brkinskega relija podali čez most čez reko Bistrico – domačini temu območju rečejo kar male Benetke- in ob ribogojnici  do potoka Sušec, ki v soteski skriva svoj čudovit izvir. Pot jih je vodila na zaključno druženje v Orient express v Divačo, kjer so vsi udeleženci prejeli ročno izdelan leseni spominček, ki so ga izdelali gojenci VDC Divača, s katerimi divaški klub Balilla uspešno sodeluje.

 

 V letošnjem letu pa bo društvo Balilla pripravilo še  srečanje ob zaključku tekmovalne sezone.

 

Besedilo in foto: Olga Knez